lördag 9 januari 2010

CV tips

Jag lovade igår att jag skulle ge er lite tips på hur man skriver en CV och här kommer dom. Innan jag börjar så tänkte jag bara säga att den första delen kommer inte direkt från mig (även om jag använt mina egna ord) utan från två tjejer som heter Ann Newsham (som jobbar som head of HR för en marknadsföringsagentur) och Jenny Ungless (som är career coach på Monster). Jag hittade dessa i en Businesstidning för ett tag sedan och har länge tänkt dela med mig av tipsen för jag tyckte dom var så bra. Här kommer dom:

1. Back to basics.

Din CV ska vara basic. Använd bullet points så blir den lättare att läsa. Den ska vara max två sidor, aldrig en och en halv. Går du för en väldigt hög position så kan en sida vara mer effektiv. Du ska inte ha några gimmicks, alltså inget färgat papper, bilder och annat. Du ska inte heller ha ett foto på dig själv. Som Ann själv säger: "This is not Big Brother".

2. Håll dig till fakta.

Skriv en personlig profil på två till tre rader. Använd fakta, inga clichés. Det är ingen ide att du skriver "highly motivated" eller "great team player". Det skriver alla och det antar dom att du är i alla fall. Din Cv kommer bara bli läst i max 30 sekunder och ser den ut som alla andra så åker den genast ner i "nej" högen.

3. Dina f.d jobb.

Skriv det senaste först. Det senaste jobbet är det mest intressanta så ta inte med sommarjobb du hade som 15åring. Det är dom inte intresserade av. Har du några gaps på din CV så förklara varför, men håll det kortfattat.

Se till att du beskriver vad du gjorde som en mix av vad dina uppgifter var och vad du lärde dig där och vad du gjorde bra.

4. Vad du ska skriva om din utbildning beror på hur länge du jobbat. Det längre du jobbat desto mindre viktigt är det att skriva alla betygen från högstadiet. Det enda du behöver ta med är först och främst din universitetsutbildning(om du har någon). Skriv namnet på utbildningen, vad du studerade och namnet på universitetet Sedan tar du med gymnasiet och högstadiet. (räcker med en kortfattade beskrivning av hur många ämnen du studerade,. Ett par relevanta exempel kan ges så som matte och Engelska. Betyg behövs ej.). Mer behövs inte.

5. Intressen

Skriv aldrig någonting här du inte kan prata om. "Reading" och "socialising" säger ingenting om dig som person. Däremot ska du inte säga att du varit en professionell ryttare om du bara rider en gång i veckan. Det kommer alltid fram förr eller senare. Intressen kan ses som en onödig sak att ha på CVn, men om dom har en gäng CVn och alla är lika bra som din, så kan dina intressen ge dig det lilla extra över din konkurrens.

6. Referenser

Skriv bara "References available on request" och se till att dom är det. Ge aldrig ut namn och telefonnummer om du inte fått ett jobb erbjudande. Det värsta som kan hända är om dom ringer och dom får svaret "Anna, vem?". (Händer faktiskt ofta på mitt jobb)

En CV kan se ut på många olika sätt, men här ommer ett exempel:

Anna Andersson

17 Home Road

London

N2 4xx

anna.andersson@email.com

07000 123 456

Profile

Max en paragraf. Skriven i tredje person


Work Experience

Datum


Jobb titel, företag

Beskrivning om dina uppgifter, vad du lärde dig och vad du gjorde bra. Gå inte för långt tillbaka i tiden.

Education

Exemple:

2007 - 2010

Stockholm University. BSc (Hons) Mathematics

Subjects Studied: Business Studies, Computer Studies, Calculus, Geometry & Topology and Catastrophe Theory.


2004 - 2007





2001-2004

Sundbyberg College.

16 Subjects studied, including: Mathematics, Business Studies, English, Swedish Literature and Social studies.


Västberga Secondary School

22 Subjects studied, including Mathematics, English, Chemistry and Biology.

Technical skills


Tex word, excel, powerpoint

Language skills
Vad du pratar för språk.

Personal skills


Detta är ett stycke som man inte behöver ha med på sin CV, men kan vara bra om man inte har mycket jobb erfarenhet, Jag som är på väg att byta kariär tänker ha med detta. Jag fick det tippset när jag var på CV kurs för ett tag sedan. Här skriver du 4 till 5 saker med bullet points, tex "Excellent organisation skills, gained from working in the fast paced environment at Starbucks." Det är inte ett perfekt exempel, men ni kanske förstår i alla fall vad jag menar.


Interests

·

References available on request


Ska även lägga till något som Svenny påminde mig om i kommentaren nedan. Det är viktigt att man använder engelska termer på rätt sett och att saker och ting är översatta ordentligt. Man kallar tex inte gymnasiet för "gymnasium" för då får det en helt annan betydelse. Många lär sig i skolan att det heter Upper secondary school och det går att använda denna term, men den termen används egentligen inte här. Då är det bättre att skriva "College" eller "sixth form College"

Hoppas detta hjälper något. Undrar ni över något så kommentera gärna nedan eller skicka ett mejl.