fredag 14 augusti 2009

Eutanasi - Ett grått område?


En mäklare i Australien har fått rätten till att efter en olycka då han bröt ryggraden och kan nu inte ens andas utan hjälp. Eutanasi är illegalt i Australien, men däremot kan man vägra behandling vilket betyder att han nu att Christian Rossiter, 49 år, har fått rätt av en domstol att ta bort mat och vätska så han effektivt kommer att svälta i hjäl.

Eutanasi är en svår fråga och allt är inte alltid svart och vitt. Det finns många som åker ner till en klinik i Schweiz, där dödshjälp är lagligt, och får ett gift med injektion. Problemet är i England att familjer som följer med till Schweiz brukar gripas när dom kommer tillbaka hit eftersom dom har brutit mot lagen i Uk.

Min personliga åsikt är att är du döende, det finns inget hopp, och speciellt om din död blir plågsam så ska du ha rätt att välja att dö med värdighet och sluta ditt liv när du själv vill det.

I Christian Rossiters fall är han inte döende, men hans liv, för honom, är inte värt att leva. Här är det gråa området. Han kommer inte dö av sin skada. Han lider psykiskt men inte fysiskt. Så vad är rätt i detta läge? Han har levt med detta i 5 år och inte lärt sig leva med det, men vetenskapen går framåt hela tiden. Tänk om dom hittar ett bot mot detta, en operation som kan ge honom hans liv tillbaka?

Jag tycker att dom enda som ska få dödshjälp är personer som redan kommer att dö. I Christians fall vet jag inte.

Men egentligen, vem ar jag att döma?