måndag 26 april 2010

Vad bör du tjäna del två

Mitt förra inlägg var tydligen intressant för jag fick en hel del kommentarer. Vill passa på att tacka för dom! Jag älskar att få kommentarer och mejl från er.

Mikael postade en länk till Prospects som verkar ha en hel del information om löner och kan säkert hjälpa en del.

Emma ville bland annat veta om det finns jobb. Just nu så är antalet arbetslösa 2,5 miljoner. Det är den högsta siffran sedan 1994, men personligen tror jag att denna siffra kommer fortsätta att stiga då fler företag kommer försvinna från bakslaget av finanskrisen. Det inkluderar bar och restaurang jobb. Det finns jobb att få, men i stället för 30 sökande så är det 300 sökande.

Jag skulle aldrig säga åt någon att inte flytta hit pga dåliga tider (Förutom dom som reser i början av året för då är det alltid svårare att få jobb. Med eller utan finanskris.), men man kan inte flytta hit utan pengar och hoppas på det bästa för då finns det en stor chans att man får åka hem. 20,000 till 30,000 kronor är absolut minimum och en sylvass CV till Engelsk standard är ett måste, speciellt under dessa tider. Läs mer om hur du skriver en CV här.

Flyttar man hit för att skaffa en karriär så ska man absolut inte vara rädd för att skaffa ett okvalificerat jobb medans man letar. En liten inkomst är bättre än ingen inkomst. Jag tycker att alla som flyttar hit ska jobba med ett serviceyrke i minst 6 månader. Anledningen till det är att du lär dig så jätte mycket. Din engelska blir bättre fortare, du träffar vänner från hela världen och inte bara i från Sverige (Ska man bara umgås med Svenskar kan man väl lika väl stanna hemma!) och du lär dig leva på en liten budget. Dessutom kommer du aldrig vara otrevlig mot service personal igen eftersom du ganska så snart lär dig hur hårt dom jobbar. England är ett klass land och status och pengar anses viktigt. Därför ser många ner på folk som jobbar med service yrken. Tråkigt, men sant.

Tara ville veta hur mycket pengar man bör tjäna för att klara av att leva här. Det är en lite klurig fråga och det finns egentligen inget bra svar. Om man vill som Tara ha en egen lägenhet och ha råd att gå på krogen och ha råd med kläder och annat så skulle jag tippa på att man behöver tjäna som minst £25,000 per år, då får du ut ca £1400 varje månad, men det är så individuellt. Det är fortfarande inte en summa som du kan leva i lyx med, Även om London är ett stad där man kan tjäna mycket pengar så gör du sällan det som första jobb.

Kommer man hit och vill jobba lite, bo i kollektiv, festa och åka hem efter ett år så klarar man säg med nöd och näppe på minimum wage ( £4.83 i timmen om du är mellan 18 och 22 och £5.80 om du är över 22) beroende på hur många timmar du jobbar.

Kommer du hit med familjen bör du helst tjäna en miljon i timmen för att ha råd att ens äta då dagis platser kostar mer än en normal månadshyra. Min kompis som bor i Darlington (En liten stad söder om Newcastle i norra England där allting är tusen gånger billigare än London) betalar £800 i månaden för en heltids dagis plats åt hennes son. 800 pund. I Darlington. Man blir nästan mörkrädd.

Tara ville också veta vad det är brist på för yrken här. Jag antar att du menar var det är brist på arbetskraft och det är nog det vanliga: Lärare, sjuksköterskor och IT personal.

Utbildning är viktigt, men dom ser hellre att du har arbetserfarenhet så om du studerar fortfarande så försök att skaffa praktik i det yrket du vill jobba.

Boende ska aldrig skaffas från Sverige och aldrig innan man har jobb.

Om någon har mer frågor om detta, mejla gärna mig på cesandthecity@gmail.com