tisdag 2 februari 2010

Tips för att inte bli lurad vid flytten till London

Det har kommit upp några frågor på Londonsvenskar den senaste tiden om hur man ska veta så man inte blir lurad när man söker jobb eller en lägenhet. Jag tycker det är ett viktigt ämne så därför tänkte jag skriva några tips för att hjälpa er som precis flyttat eller planerar att flytta hit.


  • Regel nummer ett är att låter något för bra för att vara sant så är det oftast det! Man får inte en lyx lägenhet i Notting Hill för £100 i veckan och au pair job betalar inte £4000 pund i månaden.
  • Inget riktigt jobb (au pair eller annat) kommer be dig skicka pengar genom western Union eller på annat sätt. Dom kommer inte be Engelska ambassaden eller en travel agency att kontakta dig. Händer detta ska du absolut inte ta kontakt med dom, men kontakta gärna websidan där du hittade annonsen så dom är medvetna om det.
  • Det är sällan någon anställer dig utan att ha träffat dig eller absolut minst intervjuat dig över telefonen. Om du blir erbjuden ett jobb efter att dom bara ha pratat med dig över email eller bara sett din CV så ska du också vara försiktig.
  • Telefonnummer som börjar med 44 703 eller 0703 tillhör med all sannolikhet en oärlig person. Dessa nummer kan koppla dig till varsomhelst i världen utan att du märker något så du tror att du pratar med någon i London, men du blir igentligen kopplad till Nigeria.
  • Många som försöker lura dig är inte Engelska eller ens bosatta i England så om familjen, jobbet eller hyresvärden utger sig för att vara engelskmän men deras Engelska är full av stav och grammatiska fel (kan vara svårt att upptäcka om din egen Engelska inte är så bra) så är dom antagligen inte vem dom säger att dom är.
  • Deposition och hyra ska endast betalas när du sett lägenheten och kontrakt är påskrivna. Be om kvitto för allt. Fixa ALDRIG boende från Sverige!!
  • Lita aldrig på en hyresvärd eller au pair familj som säger att du ska skicka pengar till dig själv genom western union och sedan ge dom en kopia på kvittot så dom ser att du har pengar till hyran eller flygbiljetten. Du ser aldrig dom pengarna igen.
  • Ett knep är att dom säger att deras advokat kommer kontakta dig med kontrakt etc. Det finns ingen advokat och det är inte att vanligt sätt att gå tillväga varesig det gäller jobb eller lägenhetskontrakt.
  • Du ska även vara försiktig med jobb som betalar bra men du behöver ingen erfarenhet. Speciellt i dessa tider.
  • Lita aldrig på ett företag som ber dig köpa något, tex ett start up kit, för att få jobb hos dom.
  • Betala aldrig för att få ett jobb. Dom enda som får ta betalt är au pair och modell agenturer.
  • Det kan hända att någon skickar dig en check som dom ber att du sätter in på ditt konto. Du får behålla en viss del av pengarna och ska sätta in resten på deras konto. Easy money, right? Eller inte. Vad som händer är att pengarna kommer in på kontot, du tar ut dom och sätter in dom på deras konto. Ett par dagar senare ringer din bank. Checken är fake och du är skyldig banken en massa pengar.
  • Sist, men inte minst: Det finns inget tvätt säkert sätt att ta reda på om något är en scam eller inte. Det bästa är att inte chansa. Lita på din magkänsla och känns det inte rätt så gå där i från. Det finns andra jobb och det finns andra lägenheter.