tisdag 12 oktober 2010

Nya Kursavgifter för Engelska Universitet

Följande kan vara bra att veta för er som planerar att studera i England i framtiden.

I dag kostar det £3,290 per år att gå på universitet i England. Inget universitet får ta mer betalt än så. Det är väldigt dyrt och det är därför man ska välja ett bra universitet som är värt pengarna.

När kursavgifterna senast höjdes år 2006 så var idéen att vissa universitet (de bättre) skulle ta den högre kostnaden och andra ta en lägre kostnad. Självklart fungerade inte detta utan i stort sätta alla universitet tog ut den högsta avgiften.

Nu har dom föreslagit att kursavgiften ska höjas och att universitet ska få ta så mycket betalt som £7,000-10,000 per läsår. Saken är att dom vill att bara vissa universitet ska få ta den högre kostnaden och bara dom som tillhör eliten. Det är ganska så självklart att det inte kommer funka denna gång heller. Birmingham University, ett jätte populärt och bra universitet, ska tydligen få ta den högsta avgiften. Problemet är att medelstudenten på Birmingham Uni inte har särskilt bra med pengar. Själva Birmingham är en arbetarklass stad med en hel del arbetslösa, speciellt efter Rover slog igen år 2005.

Inget är bestämt än, men dom har pratat om detta ett tag nu och säkerligen kommer Cameron och fortsätta ta mer från de fattiga och medelklassen.

Så finns det något bra med att göra detta? Ja, för universiteten och studenterna som har råd att betala, säkerligen. Jag tycker dock att utbildning är något vi alla ska ha rätt till, inte bara dom som har bra med pengar. Vi kommer säkerligen att se stora problem i framtiden och en mycket större klass skillnad om detta går igenom. Fler och fler väljer att studera på grund av arbetslösheten, vad händer om man inte längre har det valet?

Vad dom kunde gjort i stället är att höja avgiften för utlandsstudenter (inkluderat dom från Sverige och EU eftersom vi faktiskt kan studera hemma. Gratis till och med).

Händer detta så händer det 2012, så vill ni studera i England, sök till September 2011 (sista ansöksdag: 15e januari).

Läs mer här.