söndag 30 januari 2011

UK Uncut

Har ni varit i centrala London i helgen så är chansen rätt stor att ni sätt en demonstration och undrade kanske vad det handlar om.

Just nu så skärs det ner till höger och vänster i UK. Sjukvården, polisen, jobb och annat försvinner och detta drabbar till absolut största delen arbetarklassen och de fattiga. Våra politiker har två stycken catch frases ‘There is no alternative’ och ‘We’re all in this together.’ Detta är inte riktigt (läs; inte alls)sant eftersom några av UKs största företag slipper undan skatten och de fattiga ska inte behöva fota hela notan. Så, vad kan man göra åt detta? Step forward UK Uncut.

UK Uncut är en organisation (eller vad man ska kalla det) som vill bevisa att just dessa nedskärningar inte är nödvändiga samt protestera mot dom som slipper undan. Det går ut på fredliga protester genom att stänga ner affärer i olika städer i UK. Detta görs tex genom att gå in i affären och sätta sig ner på golvet eller gå upp till kassan och låta kassörskan slå in en massa saker och sedan vägra betala. De kan stänga ner affärerna i flera timmar och att göra det i olika städer 1 gång i månaden kan se till att företag förlorar flera miljoner pund.

Några företag som UK Uncut har på sin lista är TopShop, Boots och Vodafone. I helgen lyckades dom stänga ner TopShop på the Strand, samt Vodafone och Boots på Oxford street.

Trots att detta var fredliga protester så arresterade polisen en tjej som stack ett flygblad i dörren på Boots (detta för att informera de annställda om hur Boots kommer undan skatten) När några andra försökte hjälpa henne så började polisen spreja pepparspray, helt i onödan. Dom har fått mycket skit över detta, till och med av själva Boots!

Om ni vill veta mer om UK uncut så kan ni läsa det här:

Det mest intressanta är att läsa om hur företagen kommer undan skatten (Kanske mest intressant är Philip Green som äger TopShop..eller gör han verkligen det?)

Eller, varför inte följa dom på Twitter eller Facbook